Anbefalinger af Det Gode Børneliv og bogen "Lillebitte Coline"

Psykolog Inger Thormann og psykoterapeut Inger Poulsen – Dansk Institut for Spædbarnsterapi: Bogen er et mesterværk. Den kan inspirere forældre til for tidligt fødte børn og forældre til alvorligt syge børn. De vil få mange idéer til, hvad de kan gøre for at lempe deres barns smerte.

 

Jonna Jepsen – tværfaglig specialist på præmaturområdet, stifter af Dansk Præmatur Forening, forfatter og mor til tvillinger født i uge 27+2: Jeg er glad for at have fået mulighed for at skrive forord til denne bog, fordi den er skrevet så fint og nænsomt, og fordi jeg er overbevist om, at den vil blive til gavn for mange. Den giver en rigtig god indsigt i og forståelse af det for tidligt fødte spædbarns oplevelser. Den efterlader læseren med et håb om en positiv udvikling på kort og langt sigt samt en klar følelse af, at et meget for tidligt født barn har brug for indlevelse, omsorg, tid, ro og nærvær. Den understreger også i sin fortællende form, at forældrenes tilstedeværelse og kærlighed fra allerførste dag er af uvurderlig betydning. Under indlæggelsesforløbet forestiller jeg mig, at større søskende ved højtlæsning af bogen vil kunne føle sig inddraget og få både forståelse for situationen og varme empatiske følelser for den lille ny søster eller bror.

 

Børns Trivsel ved Dorthe Kastberg: Tine ved i den grad, hvad hun taler om. Yderst kompetentog nærværende rådgivning. Varmeste anbefalinger herfra.

 

Camilla Christensen, mor nu indlagt med Louis på 6 uger (født i uge 25+0): Min mand og jeg er i øjeblikket midt i hele det forvirrende og noget anderledes forløb det er at få et barn, der er født for tidligt. Vores søn blev født i uge 25+0 (nu 6 uger), som er ekstremt for tidligt født og vi kan drage mange paralleller til det forløb Lillebitte Coline er igennem.

Det er en virkelig skøn bog, der både er en god støtte for forældre og pårørende, men helt sikkert også som både ”show and tell” og højtlæsningsbog for børnene selv. Jeg forestiller mig hvordan jeg kan vise vores søn hans sprutte, sut osv. når vi læser om Colines sprutte og sut. Og faktisk gøre det samme når vi forklarer vores pårørende om hele vores forløb. For selvom Lillebitte Coline er skrevet i et let forståeligt sprog, som både kan henvende sig til børn og voksne – bliver der ikke gået på kompromis med fakta. Samtidig er bogen meget overskuelig, da man kun bliver introduceret for én oplevelse/problemstilling af gangen. Det vil derfor også være nemt at pege ud, hvad vores dreng har været igennem. Jeg syntes også at man får en god forståelse for hvordan man som mor og far kan støtte og være der for sit barn på en anderledes måde end hvis det var født til tiden.

Jeg blev specielt rørt over beskrivelsen af det at blive født for tidligt – hvordan det er beskrevet fra Colines synsvinkel. Der kneb jeg en lille tåre, for det var jo ikke blot en overvældende oplevelse for mig og faren, men specielt også for vores søn 💙 Tusind tak Tine!

Iben Schnedler, mor til Silke på 3 år (født i uge 29+2): Lillebitte Coline rammer lige i hjertet. Jeg har haft en ovenud positiv oplevelse af bogen, og jeg synes ikke, at jeg har set noget lignende før. Det har været ubeskriveligt rart at kunne læse en fortælling, vi som familie kan genkende og spejle os i. De klassiske ”sådan kommer børn til verden”-bøger har jo aldrig passet til vores forløb.

Jeg må indrømme, at jeg ærligt var lidt nervøs, inden vi gik i gang med at læse bogen, fordi jeg stadig er enormt berørt af det forløb, vi var igennem. MEN bogen er så fin, skrevet i børnehøjde og med rigtig gode illustrationer. Den er ”ufarlig” og beskriver mange af de ting, vi forældre og vores børn har oplevet på en rigtig fin og alligevel informativ måde. Jeg synes faktisk, at det var en smule forløsende at få lov til at tale om og tænke tilbage på den tid sammen med min pige. Noget var nyt for hende og andre ting havde vi talt om før. Men hun var opmærksom og meget nysgerrig hele vejen igennem. Der blev stillet mange spørgsmål, og hun løb sågar ind på sit værelse og hentede sin ene sprutte fra Riget, da billedet i bogen kom. Jeg er virkelig glad for, at vi nu har denne bog, og jeg glæder mig faktisk også til at læse den med hende, når hun bliver endnu ældre og kan forstå mere. Det er helt vildt fedt at have en bog at læne sig op ad, når jeg skal forklare hende, hvordan hun kom til verden, og hvad det vil sige, at man bliver født for tidligt.

Min oplevelse er, at min datter fandt bogen spændende og underholdende samtidig med, at hun synes det var enormt fedt, at vi fik talt om hendes forløb. Lillebitte Coline gør det nemmere at italesætte en svær tid på en rolig og naturlig måde – og det sætter jeg virkelig pris på.

 

 

Sisse Andersen, mor til pige på halvandet år (født i uge 32+5): Min datter er 1,5 år og født 1,5 måned for tidligt. Vi har været så heldige at få Lillebitte Coline. Selvom min datter efter bogens udsagn er for lille til den, har vi allerede haft den fremme flere gange. Vi snakker om hvad hun har været igennem ud fra billederne i bogen og hun er allerede meget involveret og nysgerrig og peger ofte på billederne hun vil have mere forklaring på. Jeg synes den er utroligt smukt skrevet og jeg kan godt selv mærke det ikke er lang tid siden vi var midt i det, jeg er endnu ikke kommet igennem teksten uden at fælde en tårer 😅 jeg glæder mig til min datter bliver gammel nok til at få den læst højt og til hun kan begynde at spørge mere ind til det, så vi rigtigt kan bruge bogen.

Sisse Andersen, mor til pige på halvandet år (født i uge 32+5): Min datter er 1,5 år og født 1,5 måned for tidligt. Vi har været så heldige at få Lillebitte Coline. Selvom min datter efter bogens udsagn er for lille til den, har vi allerede haft den fremme flere gange. Vi snakker om hvad hun har været igennem ud fra billederne i bogen og hun er allerede meget involveret og nysgerrig og peger ofte på billederne hun vil have mere forklaring på. Jeg synes den er utroligt smukt skrevet og jeg kan godt selv mærke det ikke er lang tid siden vi var midt i det, jeg er endnu ikke kommet igennem teksten uden at fælde en tårer 😅 jeg glæder mig til min datter bliver gammel nok til at få den læst højt og til hun kan begynde at spørge mere ind til det, så vi rigtigt kan bruge bogen.

 

Maria Agner, mor til Alma på 6 år (ikke præmatur, en indlagt som spæd): En helt fantastisk bog, der udover at være datterens nye yndlings-godnathistorie, også er et ganske formidabelt redskab til at få talt om de ting der kan være forbundet med at være indlagt❤️ Bogen er skrevet i et meget læsevenligt sprog, uden at være “barnlig” eller uinteressant for den voksne. Der er brugt de rigtige faglige begreber, hvilket gør at man tager den alvorligt – noget jeg virkelig har sat stor pris på.

Min datter er ikke præmatur, men var indlagt fra hun var 5 uger til hun var knap 12 uger. Jeg ville ønske jeg havde haft denne bog dengang – udover at jeg tror den ville kunne hjælpe mig i følelsen af at være “alene i verden” med et sygt barn, er jeg sikker på at den ville ha’ givet mig troen på at det jeg som mor gjorde var rigtigt – og måske havde givet mig modet til at fastholde de rutiner/ritualer jeg forsøgte at lave med min datter, selvom nogle sygeplejersker syntes det var pjattet og unødvendigt ❤️

Alt i alt en SÅ vigtig bog, som burde ha’ været skrevet for mange år siden! Tak Tine!


Clara Larsen, voksen, der selv blev født i uge 29: Bogen “Lillebitte Coline” er en virkelig spændende bog, med mange fine beskrivelser og illustrationer, der sammen skaber et trygt og roligt univers, hvor det at lære om det præmature og forståelsen af dette bliver overskueligt og lærerigt. Jeg elsker beskrivelsen og forståelsen af barnet som en “Superhelt”, og jeg synes det er vildt vigtigt, at forfatteren med bogen giver børn en forståelse for, hvad de måtte have oplevet. Jeg var selv meget betaget, og det var virkelig rart, at der endelig var en bog, der kunne forklare mig præcist, hvad jeg havde gennemgået dengang. Det giver mig en enorm ro, at få besvaret de mange spørgsmål.

Derudover rører det mig dybt, at forfatteren har dedikeret bogen til sin datter. Det synes jeg, er enormt smukt og personligt, og det er blot endnu et tegn på den kærlighed, der findes mellem børn og forældre.


Helle Petersen:

Virkelighed og erfaring ❤️❤️❤️❤️❤️❤️